Қысқы кезеңде баланың дұрыс тамақтануын ұйымдастыруда өзіндік ерекшеліктері бар. Ауа температурасының төмендеуі баланың денесіне белгілі бір әсер етеді. Ең алдымен, бұл жылу берудің жоғарылауы, яғни. Дене энергиясы шығындарының жоғарылауы метаболизмнің барлық түрлерінің шиеленісуіне әкеледі.
Артып жатқан жатқан энергия шығынының орнын толтыру үшін ең алдымен тағамның ақуыздық құрамдас бөлігін көбейту қажет. Бала күнделікті ет пен балық тағамдарын және сүт өнімдерін, соның ішінде сүзбе алуы керек. Ашыған сүт өнімдері әсіресе пайдалы, оның ақуызы оңай сіңеді, ең бастысы, олар ішек микрофлорасының құрамына оң әсер етеді және солар қылы баланың денсаулығының оңтайлы жағдайын сақтайды.
Қыста бала жиі суық тиюмен, өткір респираторлық және басқа инфекциялармен ауырады, бұл қазірдің өзінде ауыратындармен байланыста болуғана емес, сонымен бірге дененің салқындауы нәтижесінде оның қарсылығын күрт төмендетеді.
Баланың ауруларға төзімділігі көбінесе оның ағзасына витаминдердің жеткілікті болуымен анықталады. Аскорбин қышқылы, В тобындағы витаминдер, А дәрумені, сондай-ақ А дәрумені түзілетін каротин сияқты дәрумендердің рөлі ерекше жоғары. Сондықтан баланың рационына витаминдерге ең бай күнделікті тағамдарды қосқан жөн: жаңа піскен көкөністер, жемістер, жасыл.
Қыста ұзақ сақтау кезінде көкөністер мен жемістердегі витаминдердің мөлшері күрт төмендейтіні белгілі. Сондықтан балаларға жаңа піскен көкөністер мен жемістермен қатар дәрумендермен байытылған өнер кәсіптік өндірістің шырындарын, жеміс-жидек пюресін берген жөн. Сондай-ақ, сіз заманауи технологиялардың арқасында витаминдердің қауіпсіздігіне кепілдік беретін жылдам мұздатылған өнімдерді пайдалана аласыз.