Мектепке дейінгі мекемедегі ұтымды құрастырылған мәзір-бұл балалардың жасына, денсаулық жағдайына және оларды тәрбиелеу жағдайларына байланысты негізгі қоректік заттарға (ақуыздар, майлар, көмірсулар) және энергияға деген қажеттілігін қамтамасыз ететін күнделікті тамақтану тағамдарын таңдау.
Балалардың ұтымды тамақтануы-денсаулықты қамтамасыз етудің, инфекциялар мен басқа да қолайсыз факторлардың әсеріне төзімділіктің, барлық жас кезеңдерінде оқу қабілеті мен жұмысқа қабілеттіліктің қажетті шарты.
Осыған байланысты тәрбие және оқу процесі кезінде тамақтану рационын ұйымдастыру аурулардың алдын алу мен балалардың денсаулығын сақтаудың маңызды факторларының бірі болып табылады, ал мектеп жасына дейінгі балаларды толыққанды және қауіпсіз тамақтандыруды қамтамасыз ету мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауды жүзеге асырудың басым бағыты болып табылады.
Баланың дамуы, өсуі, денсаулығы дұрыс тамақтануға тікелей байланысты. Ағзаға витаминдер, минералдар және басқа да пайдалы микроэлементтердің жеткілікті мөлшерде түсуін қамтамасыз ету үшін теңдестірілген әр түрлі диета мүмкіндік береді. Балалар мәзірінде жануарлар мен өсімдіктерден алынған өнімдер болуы керек. Өнімдерді дұрыс таңдау, оларды өңдеудің тиісті әдісі баланың денесін барлық қажеттіліктермен қамтамасыз етеді, тағамдық қоспаларды қолданудың орындылығын жояды.